Ervaringen

Tessa (21 jaar) werd na twee verkeerde keuzes begeleid door TRIAK:
"Ik ben twee keer aan een studie begonnen en er weer mee gestopt. Daarnaast heb ik een poosje in het buitenland gewoond. Ik voelde dus de druk dat ik nu echt een goede keuze moest maken. Ik zat zelf aan een hbo-opleiding maatschappelijk werk te denken, maar ik wilde zeker weten dat die studie bij mij paste. Met die vraag kwam ik bij TRIAK terecht.

Ik heb heel veel aan de sessies gehad. Het was heel prettig. Ik kreeg de ruimte om mezelf te zijn, waardoor het gemakkelijker was om dieper op de vragen in te gaan. Er heerste een open sfeer, omdat ik me vertrouwd voelde en serieus genomen.

Door een huiswerkopdracht kwam ik erachter wat voor type werker ik ben. We diepten dat in de gesprekken verder uit. We gingen samen op onderzoek naar wat voor iemand ik ben, hoe ik met anderen omga en hoe ik in een groep functioneer. Zo kwam ik veel dingen over mezelf te weten. Ik heb er heel veel aan gehad, het was heel leuk om te doen.

Ik heb een heel duidelijk beeld gekregen van wat ik kan en wat ik wil. Het bleek dat de studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heel goed bij mij past. Nu ik aan mijn derde jaar begin, kan ik dat alleen maar beamen. Dit is echt de goede studie voor mij. Voor het eerst ben ik ambitieus in dingen."
Mirjam (19 jaar) twijfelde tussen twee richtingen en zette de hulp van TRIAK in:
"Ik had twee richtingen waar ik tussen twijfelde, de kunst en de medische wereld. Dat was het startpunt van het traject. Ik vond het proces interessant en verrassend. Gaandeweg werd het me duidelijk dat een medische studie me veel meer mogelijkheden biedt, en dat dit veel beter bij mij past.

Ik vond het prettig om veel te reflecteren: daardoor kreeg ik veel meer inzicht in hoe ik in bepaalde situaties ben en reageer, en dus in mezelf. Daarnaast vond ik het fijn om met Trieneke te werken. Ik had het gevoel dat ze er met haar volle aandacht mee bezig was en er veel energie in stak.

Ik heb dus gekozen voor een studie geneeskunde en dat is waar ik nu voor ga. Door het bewuste en gedegen keuzeproces voelt het goed, en dat geeft me ook vertrouwen. Helaas ben ik uitgeloot voor de studie geneeskunde, maar ik heb een leuk alternatief gevonden: ik ga nu Gezondheid en Leven studeren."
Iris stopte met de studie verpleegkunde. Tijdens de gesprekken met TRIAK kwam een onbewuste voorkeur naar boven:
"Toen ik verpleegkunde studeerde, heb ik geen enkel tentamen gehaald. Na het traject “passende studiekeuze” heb ik me ingeschreven voor de PABO en het bevalt me supergoed! Ik had vorig blok 8 tentamens, waarvan ik er maar 1 niet heb gehaald.

De gesprekken met TRIAK hebben me erg goed gedaan. Ik zat dus altijd al met de PABO in mijn achterhoofd, maar ik had er nooit voor gekozen als ik het traject niet had gevolgd. Ik ben ontzettend blij met deze keuze. Het is een hele drukke studie, maar wel helemaal de mijne!"
Niels kreeg het traject "passende studiekeuze" van zijn ouders cadeau, zodat hij in alle rust kon nadenken over zijn studiekeuze en toekomst:
"TRIAK is een prachtige manier om er achter te komen waar je hart ligt. De positieve manier waarop je naar jezelf leert kijken en de openheid van het gesprek, zorgt ervoor dat je je gemakkelijk voelt om het over je toekomst te hebben. Dit alles gaat gepaard met een goede mensenkennis en een erg vriendelijke behandeling."
Ervaring van een moeder:
"Ik wilde je nog laten weten hoe het met Jasper gaat. Heel goed! Hij is met zijn tweede stage bezig en vindt het super. Drie docenten en begeleiders vonden, los van elkaar, dat hij een goede kandidaat zou zijn voor het honoursprogramma van zijn opleiding, voor de talentvolle studenten die wat extra’s kunnen en willen. Heel leuk dat hij dat te horen kreeg. Al met al dus een heel goede keuze. Hij zit goed in zijn vel, ik herken weer de Jasper die hij ooit was. Nogmaals dank voor jouw rol hierin!"

Wil je het traject "passende studiekeuze" volgen, maar is de afstand tot mijn woonplaats Drachten te ver? Dan is er de mogelijkheid om via skype of face-time het traject te doen.