Zet jouw talenten in met een passende studiekeuze!

Je kent wel de uitdrukking “ieder mens is uniek”. Zo komt de theorie van Howard Gardner, over Meervoudige Intelligenties, juist tegemoet aan deze vele verschillen tussen mensen. Volgens Gardner is iedereen op de een of andere manier getalenteerd of intelligent en dat bepaalt mede de voorkeur voor een bepaalde studie.

Talent is, zeker in het onderwijs, heel lang eenzijdig ingevuld met cognitieve begaafdheid, zoals gedefinieerd in klassieke IQ-testen. IQ-testen meten vooral verbaal linguïstische en logisch mathematische intelligentie en een stukje ruimtelijk inzicht. Dat is maar een klein deel van wat mensen werkelijk kunnen. Een IQ test voorspelt vrij goed hoe je het op school gaat doen, maar zegt niets over de wereld daarbuiten.

Wat is talent?
Talent is juist een meervoudig begrip volgens Gardner. Talent is een eigenschap die is aangeboren, maar kan door oefening ontwikkeld worden en door ervaring verrijkt. Dit proces vindt overal plaats, zowel in het onderwijs als ook daarbuiten. Dus naast de taalkundige en wiskundige begaafdheid is er ook het talent om iets te creëren, denk bijvoorbeeld aan kunstenaars, vormgevers, maar ook mensen die nieuwe ideeën creëren of nieuwe oplossingen verzinnen voor problemen. Verder kun je denken aan een muzikaal talent, een dirigent of pianist of een sportief talent, zoals getalenteerde voetballers, tennissers. In toenemende mate wordt ook de sociale intelligentie als belangrijk gezien.
Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *