Dyslexie in familie vertienvoudigt kans op dyslexie

Kinderen met dyslexie in de familie hebben een tien keer zo grote kans om dyslectisch te worden dan kinderen zonder dyslexie in de familie. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Elsje van Bergen.

Kinderen met een familiair risico op dyslexie en bij wie het later werd vastgesteld, scoorden als kleuter al zwak op taal en voorschoolse vaardigheden. De risicokinderen die geen dyslexie ontwikkelden, vertoonden op sommige vaardigheden milde tekorten.

Van Bergen laat in haar onderzoek zien dat dyslexie geen alles-of-niets-conditie is, maar dat het risico op het ontwikkelen ervan continu verdeeld is. Bovendien bleken de leesvaardigheden van ouders indicatief voor het risico dat kinderen lopen. Hoe zwakker de ouder, des te groter de kans voor het kind om dyslectisch te worden.

In het onderzoek werden kinderen met en zonder familiair risico vanaf de geboorte negen jaar lang gevolgd. Nadat ze een paar jaar leesonderwijs hadden gehad, kon worden vastgesteld welke risicokinderen dyslexie hadden ontwikkeld.

Bron: Universiteit van Amsterdam, februari 2013
Geplaatst in artikelen, Dyslexie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *