Beroemd en dyslectisch!

Beroemd en dyslectisch!

Wie dyslexie heeft, hoeft nog niet meteen een genie te zijn, maar het is goed voor je zelfvertrouwen om te weten dat jouw verstand op precies dezelfde manier werkt als dat van de beroemde mensen die hieronder worden voorgesteld.
Dyslectici mogen dan wel problemen hebben bij het leren, ze zijn niet dom en er zijn veel dingen die ze wel kunnen! Ze leren alleen dingen op een andere manier. Dyslectici denken veel meer in beelden en intuïtief. Dat is een gave waardoor je snel oplossingen voor problemen ziet.

Heel wat beroemde mensen met dyslexie wisten hun goede eigenschappen te benutten. Dyslexie hoeft dus geen belemmering te zijn om een succes van je leven te maken! Kijk naar eens naar deze beroemdheden:

1. Leonardo Da Vinci
Naast schilder, tekenaar en beeldhouwer was hij musicus, kaartenmaker, werktuigbouwkundige, ontwerper, architect en verdiepte hij zich in geologie, anatomie, astrologie en biologie. Eenvoudig is een leven met zoveel interesses niet. Net als de hedendaagse multitasker had Da Vinci moeite met het afronden van opdrachten, zelfs zonder nieuwe media fragmenteerde zijn aandacht! Leonardo Da Vinci leert ons dat dit geen probleem hoeft te zijn, als je maar heel erg goed blijft kijken.

2. Jamie Oliver
Zelf zegt hij: "Ik vind het ontzettend jammer dat ik het niet beter gedaan heb op school. Mensen dachten dat ik dom was, dat was iedere keer weer een strijd. Ik heb nooit iemand gehad die begreep wat dyslexie inhield en me kon helpen me juist op mijn sterke punten te focussen." Jamie Oliver is bekend topkok, onder andere door zijn programma waarmee hij probeerde het ranzige, vette schoolkantine-menu drastisch om te gooien naar gezonde voeding.

3. Robbie Williams
Zijn beroemdheid begon in de populaire boyband "Take That". Toen deze band uit elkaar ging, werd van sommige jongens veel verwacht, maar niemand had serieus kunnen voorspellen dat Robbie Williams het bandlid was die de grootste carrière op zou bouwen. Zijn grootste hit uit zijn eerste solo-jaren, Angels, wordt nog altijd door jong en oud meegezongen. Niet alleen zijn stem en liedjes zijn populair, maar Robbie is ook een echte entertainer. Bij ieder concert is er sprake van grote chemie tussen hem en het publiek, hij maakt overal een feestje van. Zijn dyslexie heeft hem bij zijn popcarrière nooit in de weg gestaan. Zelf zegt hij: "Ik ben wel eens begonnen met dat "lezen", maar eigenlijk kan ik mijn hoofd er gewoon echt niet bijhouden. Boeken zijn niet mijn ding."

4. Joss Stone
Joss Stone heeft nooit een vervolgopleiding gedaan na haar middelbare opleiding. Ze zegt: "Het is niet zo dat ik nooit de ambities hebt gehad, maar ik ben gewoon een beetje dyslectisch. Ik ben meer artistiek. " Joss geeft ook toe dat ze door haar dyslexie echt het geheugen van een vergiet heeft: ze doet er heel lang over voor ze haar eigen nieuwe liedjes uit haar hoofd kent! "Gelukkig heb ik de melodie van mijn liedjes wel snel in mijn hoofd", zegt Joss, "en op een melodie kan ik de teksten gelukkig een stuk sneller onthouden". Tijdens haar carriere heeft Stone tot nu toe wereldwijd al meer dan tien miljoen albums verkocht en heeft ze twee Brit Awards en één Grammy Award gewonnen.

Bron: the dyslexion times, november 2013
Geplaatst in artikelen, Dyslexie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *